18 Ocak 2017 Çarşamba

Alıç
Latince İsmi : Crataegus
Gülgillerden; kırlarda yabani olarak yetişen bir ağaçtır. Beyaz renkte çiçekler açan ve dikenli bir ağaç olan alıç, daha çok yabani olarak yetişir. Muşmulaya benzeyen meyveleri kırmızı ve sarı renklerde, tadı mayhoştur. Ekşi muşmula olarak da bilinir. C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler içerir.

Faydası
Asabi çarpıntıları giderir. Sinir bozukluğunu geçirir. Beyne kan akışını arttırır. Yüksek tansiyonu düşürür. Uykusuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır. Kalp damarlarını genişletip kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir. Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Düzensiz kalp atışına karşı koruyucu ve tedavi edici etki gösterir. Mideyi kuvvetlendirir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür.

Kullanımı
Alıcın yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılır. Alıç çiçeği ve yaprağından yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır. Lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konursa Faydası görülür. Suyu şerbet yapılıp içilirse baş ağrısını keser. Turşu yapılarak meyvesi yenilir. Alıçın etkisini göstermesi için uzun süre kullanılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder