“PİŞİRİLMEMİŞ BAL
TÜRKİYE'DE BİR İLK OLACAK”
İSTANBUL (İHA) -
AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, “Balı, içindeki enzimleri öldüren
pastörizasyon işleminden geçirmeden yapıyoruz. Bu uygulama Türkiye'de bir ilk”
dedi.
"PİŞİRME
İŞLEMİ ENZİM KAYBINA NEDEN OLUR”
Pişirme işleminin
balın içindeki enzimleri yok ettiğine dikkat çeken Aksu şunları kaydetti:
“Uzman ekibin onayının aslında bizim ilk basamağımız. Balı, içindeki enzimleri
öldüren “Pastörizasyon” adlı ısıl işleme tabi tutmuyor, polenlerin ayrılmasına
sebep olacak şekilde filtre etmiyoruz. Yani 'Ham Balı' işlenmemiş, doğal
balı; GMP, ISO 22000, ISO 9001, Helal ve TSE kriterlerine uygun olarak, en
doğal haliyle paketliyoruz. Çeyrek asrı aşan yolculuğumuza, her ürünümüze
deneyimimizi ve heyecanımızı katarak devam ediyoruz. Ham Balın kalitesini doğru
anlamak, doğru tarif edebilmek adına kristallenme ve pastörizasyon kelimelerini
anlamak gerekiyor.
KRİSTALLENME
NEDİR?
Kristallenme
suyun buz haline gelmesi gibi tamamen fiziksel bir olaydır. Buz haline gelen
suyun yapısında değişiklik olmadığı gibi, kristallenen balın yapısında, besin
değerlerinde, kalitesinde de herhangi bir değişiklik olmaz. Halk arasında
kristallenmiş balın içerisine glikoz katıldığı gibi olumsuz bir düşünce vardır.
Gerçekte ise doğal bal kristalize olabilir. Ancak içine glikoz katılan balın
kristallenmesi nerdeyse imkansızdır.
PASTÖRİZASYON
NEDİR?
Gıda maddelerine
60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısıl işlem uygulanmasına pastörizasyon
denir.
BAL NİÇİN
PASTÖRİZE EDİLİR?
Pastörizasyon
işlemi ile genelde gıda maddelerinde bulunan mikroorganizmalar ve enzimler
öldürülerek, gıda maddesinin raf ömrü uzatılır.
Balda pastörizasyon uygulanmasının sebebi ise diğer gıda maddelerinden tamamen farklıdır. Halk arasında şekerlenme olarak tabir edilen “kristallenme” olayının ortadan kaldırılması için bal pastörize edilir.
Balda pastörizasyon uygulanmasının sebebi ise diğer gıda maddelerinden tamamen farklıdır. Halk arasında şekerlenme olarak tabir edilen “kristallenme” olayının ortadan kaldırılması için bal pastörize edilir.
FİLTRASYON NEDİR?
Balın doğal
yapısında bulunan, arı poleni gibi katı partiküllerin ballardan
uzaklaştırılmasına filtrasyon denir”.
“BAL NİÇİN FİLTRE
EDİLİR?”
Arı poleninin
balda kristallenmeye sebep olan etmenlerden biri olduğunu vurulayan Aksu,
“Kristallenmeyi önlemek adına ayrıntılı bir filtrasyon işlemi yapılır.
Pastörize edilip yani pişirilip, yapısının değiştirilmesi ile elde edilen
maddenin enzimleri ölmüştür. Aksuvital ballarına ısıl işlem uygulanmaz.
Kristallenmemesi adına ince bir filtrasyona maruz kalan bal içindeki poleni
kaybetmiştir. Ham Bal içerisinde kullanılan çiçek balları tadı, aroması ile
kendini kanıtlamış, işlem görmemiş 'Doğu Anadolu Yüksek Yayla' balıdır. Özetle
“Ham Bal” yani işlenmemiş, doğal bal enzimlerini yitirmediği ve polenini kaybetmediği
için değerini koruyan gurme lezzetleri “Arıların İşine Hiç Karışmadan”
üretilmiştir. Ar-Ge ve Kalite Kontrol Laboratuvarımızda onaylanmayan balı
piyasaya sürmüyoruz. Ballarımızı; GMP, ISO 22000, ISO 9001, Helal ve TSE
kriterlerine uygun üretim alanımızda dolduruyoruz” şeklinde konuştu.
AksuVital Yönetim
Kurulu Başkanı Yunus Aksu bal çeşitlerini şu şekilde sıraladı:”Türkiye bitki
çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. 12.000 çeşit bitki bulunur ve
bunlardan 3.000 çeşidi sadece bizim ülkemize has endemik bitkilerdir. Ham bal
serisi, florası zengin ülkemizin en değerli bölgelerinden elde edilmektedir.
Süzme Çiçek Balı:
Doğu Anadolu Bölgesi’nden derlenen yüksek yayla balıdır.
Çam Balı:Dünya çam balının büyük bir kısmının üretildiği Ege Bölgesi’nden, özellikle Marmaris ve çevresinden derlenen çam balıdır.
Krem Bal:Dünya’da kullanımı yaygın olan Krem Bal, çiçek balının kristallenmesiyle elde edilir. Kolay sürülür, damlamaz”.
Çam Balı:Dünya çam balının büyük bir kısmının üretildiği Ege Bölgesi’nden, özellikle Marmaris ve çevresinden derlenen çam balıdır.
Krem Bal:Dünya’da kullanımı yaygın olan Krem Bal, çiçek balının kristallenmesiyle elde edilir. Kolay sürülür, damlamaz”.
AKSUVİTAL DOĞAL ÜRÜNLER
Türkiye’nin öncü doğal ürünler üreticisi olarak, 10 ülke, 81 il’de 26 yıldır doğal ürünlerin gelişimine katma değer sağlayan Aksuvital, 12.300 m2 fabrikası ile Shiffahome ,Aviccena ve Softem markalarını bünyesinde bulundurara İstanbul’da üretim yapmaktadır. 1989 yılında bal üretimi ile faaliyetine başlayan ve 10.000 den fazla noktada ulaşılabilen, uzman gıda, kimya mühendisleri, doktor ve aromatik bitkiler uzmanı ile doğal ve bitkisel ürünlerini insan sağlığının hizmetine sunmaktadır.
Türkiye’nin öncü doğal ürünler üreticisi olarak, 10 ülke, 81 il’de 26 yıldır doğal ürünlerin gelişimine katma değer sağlayan Aksuvital, 12.300 m2 fabrikası ile Shiffahome ,Aviccena ve Softem markalarını bünyesinde bulundurara İstanbul’da üretim yapmaktadır. 1989 yılında bal üretimi ile faaliyetine başlayan ve 10.000 den fazla noktada ulaşılabilen, uzman gıda, kimya mühendisleri, doktor ve aromatik bitkiler uzmanı ile doğal ve bitkisel ürünlerini insan sağlığının hizmetine sunmaktadır.
İletişim;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder